Doğu Anadolu

Kars Ani Harabeleri : Selçukluya Uzanan Tarih

Bir tarafta Ermenistan, bir tarafta Türkiye

Türkiye’nin en doğusunda yer alan  Kars Ani Harabeleri ‘nden merhaba! Burası Türkiye ile Ermenistan’ın bir akarsu ile birbirinden ayrıldığı Türkiye’nin tam olarak en doğusudur arkadaşlar.  Daha doğuda yer alan bir tek köyümüz daha yoktur. Kars merkezden Ani Harabelerine kendi aracınızla gelmeniz yaklaşık 15 dakikanızı ya alır ya almaz. Hemen girişinde bir otoparkı var. Buraya güvenle aracınızı bırakıp gezebilirsiniz.

Otostopla gezenlere özel not

Kars merkezden buraya rahatlıkla otostopla gelmeniz mümkündür. Ancak çok geç saatlere kalırsanız dönüş yolu sıkıntı olabilir uyaralım. Biz buraya öğleden sonra otostopla geldik. Gezerken büyüsüne kapılıp öyle daldık ki saati unuttuk. Gün akşama dönerken Ani Harabelerini bizimle birlikte gezen çevremizdeki insanların sayısının giderek azaldığını fark edip “eyvah” dedik.

Nitekim korktuğumuz gibi de olmuş. Otoparkta geriye sadece birkaç araç kalmıştı. Eee haliyle gelenler de kalabalık geldiği için araçlarda yer de yoktu. Bir an ümidimizi kesip geceyi burada geçireceğimizi düşünürken şansımıza orada çalışan bir baba oğula denk geldik onlarla Kars merkeze döndük.

Biz merak edip araştırdık. Ani Harabeleri nedir? Kim yapmış bunları?

Takip ediyorsanız bilirsiniz eşim Binnur alanıyla çok ilgili bir Arkeoloji öğrencisi. Tarihi bir yapı gördüğümüzde mimarisinden yola çıkarak hangi döneme ait olduğunu sağ olsun ondan ilk ağızdan öğreniyorum.

Burasının en uzak tarihlendiği zaman Tunç çağlarına kadar uzanıyor. Tunç çağlarından günümüze kadar ise pek çok topluma ev sahipliği yapmış. Ticaret yolu olduğu için stratejik öneme sahip olması bu bölgeyi çok değerli kılmış. Haliyle Tunç çağlarından günümüze kadar pek toplumu barındırmasının en önemli sebeplerinden biri budur. Bir diğer sebebi ise verimli topraklarıdır. Şuan günümüzde dahi Türkiye’nin en zengin topraklarından biridir.

Kars Ani Harabeleri Tarihi: Kimler geldi. Kimler geçti

Ani Harabeleri Kronolojisi; [1]

  • M.Ö. 3000 – 2000 Eski Tunç Devri yerleşmesi,
  • M.Ö. 2000′de Demir Çağı’nda Hurri yerleşmesi,
  • M.Ö. 900-700 yılları arasında Urartu Devleti yerleşmesi,
  • M.Ö. 650 yıllarında Kimmeri Hakimiyeti,
  • M.Ö. 626-149 Saka Türkleri (İskit) hakimiyeti,
  • M.Ö. 350-300 yıllarında şehir eski Oğuz Boyları’ndan Arsaklılar’ın Kamsarakan soyundan Karampart tarafından yeniden kurulmuştur.
  • M.S. 430-646 yılları arasında Sassani hakimiyeti,
  • M.S. 646 yılında Halife Hz. Ömer devrinde Ani ve çevresi Araplar’ın eline geçmiştir.
  • M.S. 732 yılında Bağratlı Beyliği egemenliğine geçmiştir.
  • M.S. 966 yılında Bağratlı III. Aşot tarafından şehir surları yaptırılarak Ani Krallık Merkezi olmuştur.
  • M.S. 1045 yılında şehir Bizanslılar’ın eline geçmiştir.

Türkler’in Ani Sahnesi

  • M.S. 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından şehir alınarak Şeddat Oğulları Beyliği’ne verildi.
  • M.S. 1199 yılında Ani Gürcü Atabeyler’in eline geçti.
  • M.S. 1226 yılında Harzemşah Devleti’ne tabi oldu.
  • M.S. 1235 yılında Moğol istilasına uğran şehir tahrip edildi ve sonra eyalet merkezi olmuştur.
  • M.S. 1339 – 1344 yılları arasında İlhanlılar egemenliğine geçmiştir.
  • M.S. 1406 – 1467 yılları arasında Karakoyunlu Devleti hakimiyeti altına girmiştir.
  • M.S. 1467 – 1516 Akkoyunlular Devleti Hakimiyeti,
  • M.S. 1516 – 1534 yılları arasında Afşar Türkleri hakimiyeti,
  • M.S. 1534 yılında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.
  • M.S. 1878 yılında Ruslar tarafından istila edilmiş, 40 yıl ana vatandan ayrı kalmıştır.
  • MS. 1921 yılında İstiklal Harbi sırasında Ruslar’dan geri alınmıştır.

 

Tertemiz bir hava. Gezilecek tam 14 tarihi yapı!

(Aslanlıkapı, Aziz Prikitch Kilisesi, Tigran Honents Kilisesi, Büyük Katedral, Genç Kızlar Kilisesi, Köprü, Bakireler Manastırı, İçkale, Ebül Manucehr Cami, Abughamrents Kilisesi, Kervansaray, Gagik Kilisesi, Garcü Kilisesi, Selçuklu Sarayı) Kars Ani Harabeleri içinde göreceğiniz yerlerdir. Size tavsiyemiz gezerken hiç aceleci olmayın. Biz koştura koştura gezdik resmen. Aynı hataya düşmenizi cidden istemeyiz. Buraya en azından 2 saatinizi ayırın. Emin olun adım attığınız her yer bin yılın tarihini barındırıyor. Haliyle hızlı bir tur yaparken pek çok şeyi atlamanız mümkündür.

Alanda sadece 1 adet tarihi cami mevcut. Geri kalan yapıların neredeyse tamamı kilisedir. Tamamen ayakta kalmayı başarmış 11 yapı mevcut. Yapıların hepsi aynı yaşta değiller. Haliyle  bazı yapılar diğerlerine göre daha çok yıpranmış. Hatta bunlardan 1 tanesinin içine girmek (güvenlik sebebiyle) yasaklanmış. Biz oradayken alt tarafı güvenlik şeritleriyle çevrilmiş, yapı ise çelik kolonlarla alttan desteklenmişti. Yüksek ihtimalle burası restore edilecektir diye düşünmüştüm. Umarım öyle de olur.

Katedral’in İçinde Serinliyoruz

Şuan fotoğraflardan bakınca pek anlaşılmıyordur. Tamam bir Akdeniz değil ama Kars da olsa güneşi kavuruyor gerçekten. 🙂 Katedral o kadar yüksek bir tavana sahip ki buraya sıcaklığın uğraması mümkün değil.  Bir yandan serinliğin bir yandan da yapının seyrinin tadını çıkarıyoruz.

 

Ani Harabeleri genel manada güzel fotoğraflar veren bir yer.  Bol bol fotoğraf çekin dememize gerek bile yok. Ancak Katedral içine mutlaka girin. Gerçekten çok görkemli bir yapı.

 

“Şunu mutlaka yapın” dediğimiz ne var?

1- En uçta yer alan Arpaçay’ı gören kilisenin içindeki pencereden Arpaçayı izleyebilirsiniz. Bu pencerede Ani Harabeleri gezinizi ölümsüzleştirecek fotoğraflar çekebilirsiniz. Kars Ani Harebeleri ‘ni ziyaret etmiş hemen her gezginin bir ritüelidir o pencere önünde fotoğraf çekilmek. Benim orada bir fotoğrafım yok ama Binnur’un var instagram bağlantısını aşağıya bırakıyorum:

https://www.instagram.com/p/B01EDOtAHbi/

2- Bayraklı tepeden bir panorama fotoğrafı alabilirsiniz.

3- Geziniz bittiğinde, evinizde oturmuş kahvenizi yudumlarken bu yazımıza bir yorum bırakabilirsiniz. <3

Bu Gezimizde Hangi Ekipmanları kullandık?

Öncelikle belirtelim hiçbir markanın sponsorluğu altında bu başlığı atmıyoruz. Tamamen merak edenleri bilgilendirme amaçlı bir başlıktır. Bu bilgilendirmeyi YouTube kanalımızda yayınladığımız videolarda da yapmaya özen gösteriyoruz. Şuraya fısıldayalım belli mi olur bir duyan olur. “Sponsora hayır demeyiz” 🙂

Ekipmanlar
DJI Mavic Mini, Zhiyun Smooth Q Gimbal, Eken H9R, POCO, Xiaomi Note 6, Dahili ses (Harici cihaz kullanılmadı)

Program:
1- Movavi Video Suite
2- Filmora 9
3- Adobe Lightroom

Bu arada kullandığımız ekipmanlar ve uygulamalarla ilgili gelecekte ayrıntılı inceleme yazıları ve nasıl yapılır? Nasıl kullanılır? tadında içerikler üretmek istiyoruz.  Takipte kalın. Bu tür içerikler eklendiğinde hemen her yazımızın altında yer alan “Hangi Ekipmanları Kullandık” başlığı altında bu cihazlarla ilgili linkler bulacaksınız.

KAYNAKÇA:

[1] Türkler’in geri dönüşü, Özet (https://www.aniharabeleri.org/tarihce/ani-tanrica-anahitin-kenti)

Obiwan

Obiwan, henüz sahip olmadığımız Karavanımızın adı. Biz onu hiç tanımadan sevdik :) Bu arada evet. Adı Obi-Wan Kenobi 'den geliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu